



It is our pleasure to invite you to Boehringer Ingelheim's

Pulmonary Fibrosis Academy for Nurses

Dates: Wednesday 4 & Tuesday 10 October 2023

Time: 14:00-16:30 CEST each day

In this virtual academy, an international expert faculty of specialist interstitial lung disease (ILD) nurses and physicians will provide teachings and personal perspectives on the role of nurses in the care of patients with idiopathic pulmonary fibrosis (IPF) and other fibrosing ILDs. The specialist panel will explore the diagnosis and monitoring of patients, including a discussion of the interaction between the nurse and the multi-disciplinary team (MDT). The meeting will also illuminate the holistic approach to patient management including the role of nutrition and eHealth, and the nurses' perspective on palliative care. Split across two weeks, the two-day agenda features insightful plenary presentations, Q&A sessions and roundtable discussions.

Agenda

Day 1 - Wednesday 4 October:

Diagnosis and monitoring of pulmonary fibrosis

Time	Topic	Speaker/Moderator
14:00-14:10	Welcome and introductions	Yasmin Gür, Marlies Wijsenbeek & Josep Fortea Busquets
14:10-14:25	An update on IPF and other progressive fibrosing ILDs (plenary 15 min)	Claudia Valenzuela
14:25–14:50	An introduction to CTD-ILDs (plenary 20 min) Joint Q&A with Claudia (5 min)	Anna-Maria Hoffmann-Vold Claudia Valenzuela
14:50-15:05	Understanding spirometry results (plenary 15 min)	Sven Gläser
15:05–15:25	The role of HRCT in pulmonary fibrosis (plenary 15 min) Joint Q&A with Sven (5 min)	Helmut Prosch Sven Gläser
15:25-15:30	BREAK	-
15:30-15:55	The nurse's role in guiding patients through diagnosis (plenary 20 min and Q&A 5 min)	Nelleke Tak
15:55–16:00	Optimal integration in the MDT (plenary 5 min)	Claudia Valenzuela
16:00–16:20	Roundtable discussion on the MDT: Optimizing communication between nurses and other HCPs in diagnosis and care (panel discussion and Q&A 20 min)	Chair: Claudia Valenzuela Panel: Yasmin Gür, Nelleke Tak, Sarah Agnew, Geraldine Burge, Helmut Prosch, Anna-Maria Hoffmann-Vold, Sven Gläser, Claudia Valenzuela
16:20-16:30	Summary and close of Day 1	Yasmin Gür & Claudia Valenzuela

Medical Education with Boehringer Ingelheim





Day 2 - Tuesday 10 October:

Holistic management of patients with pulmonary fibrosis: from initial interventions to end-of-life care

Time	Topic	Speaker/Moderator
14:00-14:10	Welcome and icebreaker	Nelleke Tak & Sarah Agnew
14:10-14:25	Supporting patients who have been prescribed pharmacologic treatment for pulmonary fibrosis (plenary 15 min)	Marlies Wijsenbeek
14:25-14:30*	BREAK	-
14:30–14:50	Non-pharmacologic treatments for pulmonary fibrosis (plenary 20 min)	Sarah Agnew
14:50-15:05	Managing nutrition in patients with ILDs (plenary 15 min)	Lorenzo Bergami
15:05–15:25	Digital tools for patients with ILDs (plenary 20 min)	Gizal Nakshbandi
15:25-15:30	BREAK	-
15:30–15:45	Navigating difficult conversations with patients (plenary 15 min)	Walter Baile
15:45–15:55	Discussing palliative care with patients: The nurse's perspective (plenary 10 min)	Geraldine Burge
15:55–16:10	Roundtable discussion on holistic approaches to palliative care (panel discussion 15 min)	Chair: Yasmin Gür Panel: Sarah Agnew, Nelleke Tak, Geraldine Burge, Yasmin Gür, Walter Baile, Marlies Wijsenbeek, Lorenzo Bergami
16:10-16:25	Open Q&A for all speakers of the day (Q&A 15 min)	Marlies Wijsenbeek, Sarah Agnew, Lorenzo Bergami, Walter Baile, Gizal Nakshbandi, Geraldine Burge
16:25-16:30	Summary and close of Day 2	Nelleke Tak & Marlies Wijsenbeek

^{*5-}minute break to allow attendees who cannot attend the previous presentation on pharmacologic treatment to join the meeting

Medical Education with Boehringer Ingelheim